Verslag bezoek kleuterafdeling aan de boerderij

In het kader van het thema boerderij zijn we op 24 mei met alle leerlingen van de OB een dagje naar een echte boerderij geweest. We hadden gelukkig genoeg papa’s en mama’s die wilden en konden rijden.

Nadat alle leerlingen waren verdeeld over de diverse auto’s en busjes togen we naar Westerhoven waar we, net als vorige keer, heel hartelijk welkom werden geheten door boer Neel en boerin Saskia.

Eerst aten we in de hooischuur ons meegebrachte fruit op en konden we ook even onze dorst lessen. Daarna werden we in twee groepen verdeeld, de ene groep ging met de boer en de andere groep met de boerin mee, voor een rondleiding over de boerderij.

 De boerderij is een koeienboerderij en we mochten alles zien. De koeien zelf stonden lekker buiten in de wei te grazen maar een aantal koeien stonden nog op stal. Dus we liepen de grote stal in om te kijken hoe die er uitziet. We zagen nu de koeien van erg dichtbij. 

De mestopruimrobot konden we ook aan het werk zien. Die ruimt de hele tijd door, alle koeienpoep op die op de grond valt! Wij vinden het fijn dat de mestopruimrobot dat doet want dan hoeven de boer en de boerin dat niet zelf te doen.

We zagen de hokken van de pasgeboren kalfjes en we zagen hoe die uit een emmer, met een speen eraan, melk konden drinken.

 Ook zagen we hoe die melk in de emmer kwam, we mochten hier zelfs bij meehelpen. In een andere stal stonden 3 kalfjes die al weer wat ouder waren bij elkaar. Ook die kregen melk te drinken uit emmers. Wij mochten ze extra hooi geven, erg leuk om te doen.

In de melkstal konden we rondlopen en de machines zien die zelf de koeien konden melken. We zagen hoe de melk dan door de slangen, naar een kleine tank en dan naar de grote melktank liep. De grote melktank maakte veel indruk. Daar kan veel melk in! En wat een herrie maakt het om de melk koel te houden.

 Boer Neel liet daarna ook alle koeien naar de stal komen om te eten.  Dat was een mooi gezicht al die koeien in een file naar binnen. Nu konden we ook de borstels aan het werk zien want koeien vinden het erg fijn om hier langs te lopen en lekker hun koeienhuid te laten schoonmaken en te laten kriebelen.

Degene die wilden mochten een ritje maken in een grote traktor. Boer Neel reed steeds met twee kindjes tegelijk een rondje. Dat was erg spannend, voor sommige leerlingen iets te spannend! Maar als je naar de snoetjes kijkt van degene die wel mee reden zie je dat het heel leuk was.

Als afsluiting van de dag hebben we nog lekker gespeeld in de tuin. Daar hadden ze een klimhuis, schommels, een trampoline, een zandbak en allerlei rijdend materiaal. Ook een kinderboerderij met geitjes, kippen en konijnen. Boerin Saskia deelde kaasjes en worstjes uit en melk of limonade. We kregen ook allemaal een boerderijbewijs mee naar huis. Zelf gaven we de boer en de boerin ook een mooi cadeau als bedankje.

 Dank je wel boer Neel en boerin Saskia voor de fijne dag op jullie mooie boerderij.